Bekijk ons Assortiment V
Menu

Wintersportkleding

Ik ben Wisse.
Wintersport & Outdoorspecialist bij Van Duinkerken.

Mag ik u helpen?

033 254 20 56

STUUR EEN E-MAIL

Als je op wintersport gaat is de juiste skikleding een must. Toch is het vaak moeilijk kiezen tussen al die verschillende jassen, broeken en onderkleding. Het is daarom verstandig om te weten waar je op moet letten als je skikleding gaat kopen. In de volgende tekst geven wij uitleg over de verschillende skikleding. Mocht dit verhaal niet duidelijk genoeg zijn, kan je altijd ons personeel raadplegen. 

Als je op wintersport gaat is de juiste skikleding een must. Toch is het vaak moeilijk kiezen tussen al die verschillende jassen, broeken en onderkleding. Het is daarom verstandig om te weten waar je op moet letten als je skikleding gaat kopen. In de volgende tekst geven wij uitleg over de verschillende skikleding. Mocht dit verhaal niet duidelijk genoeg zijn, kan je altijd ons personeel raadplegen. 

Skikleding? Werk met laagjes

Skikleding is de laatste jaren sterk ontwikkeld. Waar we vroeger genoeg hadden aan een dikke skibroek en een dikke waterdichte ski-jas, zal je nu sneller kiezen om met meerdere lagen te werken. In de meeste gevallen zal er gekozen worden uit een 1. Basislaag 2. Isolerende laag en 3. Een sneeuwdichte laag.

De eerste laag skikleding

Onder de basislaag verstaan we Thermo-ondergoed. Je ondergoed moet goed aansluiten op je lichaam. Als dit niet het geval is zal het een minder goede werking hebben. Thermo-ondergoed houdt je lichaam warm en zorgt ervoor dat transpiratie wordt afgevoerd naar de volgende laag. Thermo-ondergoed is te verkrijgen in verschillende prijsklasse. De betere merken zorgen niet alleen voor warmte en het afdrijven van transpiratie. Ook gaan ze nare luchtjes tegen die vrijkomen tijdens het transpireren. Niet geheel onbelangrijk aangezien deze laag tegen de huid aan zit.

De isolerende laag

Voor de isolerende laag wordt vaak een pully of een fleece-trui gekozen. De isolerende laag zorgt ervoor dat er als het ware een laag warme lucht om het lichaam blijft hangen. Ook deze laag voert de transpiratie af naar de volgende laag.

Ski-jassen en ski-broeken

De laatste laag is de sneeuwdichte laag. Deze laag moet zowel wind- als sneeuwdicht zijn. Het sneeuwdichte is vooral belangrijk bij de skibroek. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat het bankje van de skilift voorzien is van een laagje sneeuw. Je kan zelf wel indenken dat dit niet prettig aanvoelt voor de rest van de dag, als het zitgedeelte van je broek doorweekt is. De ski-jas hoeft daarentegen niet perse sneeuwdicht te zijn. Wel is het belangrijk dat de ski-jas ten alle tijden winddicht is. Bij droge weeromstandigheden en genoeg ski-ervaring kan bijvoorbeeld een softshell prima voldoen. Mocht het toch gaan sneeuwen kies dan wel voor een sneeuwdichte ski-jas. Je softshell zal in dit geval niet voldoen. 

Materiaal skikleding

De meeste ski-jassen en skibroeken worden gemaakt van synthetische materialen. Deze materialen zijn ideaal, omdat ze goed waterafstotend zijn. Vanaf een waterkolom van 5000 mogen merken hun kleding waterdicht noemen. Door een membraam coating toe te voegen aan de kleding wordt er voorkomen dat er vocht in de kleding komt, maar wordt er wel voor gezorgd dat vocht van binnen afgedreven naar buiten wordt. Een merk die hier bekend om staat is Gortex. Veel merken gebruiken de coating die Gortex heeft ontwikkeld op de derde laag van hun skikleding. Om ook overtollige hitte af te drijven, kiezen veel fabrikanten voor extra ritsen met een mesh-binnenvoering. Door de ritsen open te zetten wordt hitte voldoende afgevoerd vanuit de jas.

Handigheden in de skikleding

Veel fabrikanten denken niet alleen aan het warm houden en het afdrijven van vocht tijdens de productie van skikleding. Ook denken ze er over na om de wintersporter zo min mogelijk te belasten. Denk bijvoorbeeld aan de ritssluiting die je bij veel ski-jassen in de onderarm ziet. De zak achter de rits geeft ruimte voor je skipas. Je hoeft enkel nog je arm tegen het detectiepaaltje te houden om je trip te kunnen vervolgen. Geen gedoe meer met trek koortjes of ver weggestopte zakken. Om ervoor te zorgen dat er geen sneeuw in je ski-jas of broek komt zijn verschillende skijassen uitgevoerd met een elastische band. Deze band sluit aan over de skibroek en wordt niet voor niets ‘sneeuwvanger’ genoemd.  Voor de veiligheid zijn er steeds meer merken die een RECCO reflector in de skikleding plaatsen. Deze reflector reflecteert een signaal die een scanner van hulp troepen uitzend. Hiermee is de kans groter dat je onder een lawine gevonden wordt. Ga je off-piste dan heb je niet zoveel aan zo’n reflector. Koop of huur dan een systeem die wat geavanceerder is. De wat hippere merken hebben de mogelijkheid om oordopjes vanuit je binnenzak door te lussen, om zo te genieten van je favoriete muziek tijdens de afdaling. De handschoenen zijn steeds vaker voorzien van een touchfinger. Hierdoor kan je een smartphone bedienen met je handschoenen aan.

Lees verder Verbergen