Bekijk ons Assortiment V
Menu

Verfijn het zoeken: Verberg Filter Filter

Geslacht
Geslacht
Merk
Merk
Type Ski
Type Ski

Ski's

Ski's kopen

De ski ontwikkeld snel, zo snel dat het moeilijk kan zijn de juiste ski uit te zoeken. Gelukkig kan je bij onze adviseurs terecht om advies op maat te krijgen. Er zijn namelijk verschillende soorten ski’s. Deze ski’s hebben ook nog eens allemaal hun eigen eigenschappen. Welke ski voor jou geschikt is hangt af van verschillende factoren. Namelijk; ben je een man of een vrouw? Heb je jaren ervaring of begin je net? Wat voor een type skiër ben je? Wat is je gewicht en leeftijd? Door alles goed op een rijtje te zetten, wordt er een selectie gecreëerd met de ski’s die het beste bij jou passen!

Ski's kopen

De ski ontwikkeld snel, zo snel dat het moeilijk kan zijn de juiste ski uit te zoeken. Gelukkig kan je bij onze adviseurs terecht om advies op maat te krijgen. Er zijn namelijk verschillende soorten ski’s. Deze ski’s hebben ook nog eens allemaal hun eigen eigenschappen. Welke ski voor jou geschikt is hangt af van verschillende factoren. Namelijk; ben je een man of een vrouw? Heb je jaren ervaring of begin je net? Wat voor een type skiër ben je? Wat is je gewicht en leeftijd? Door alles goed op een rijtje te zetten, wordt er een selectie gecreëerd met de ski’s die het beste bij jou passen!

Ervaren of beginnende skiër?

Laten we beginnen bij de ervaring. Belangrijk is om als beginner een kortere ski te kiezen dan dat iemand doet met meer ervaring. Doordat de ski minder lengte heeft wordt het makkelijker om te sturen. Hierdoor hoef je minder moeite te doen en kan je de focus meer leggen op de techniek. Een korte ski heeft als nadeel dat het minder drijfvermogen heeft. Hierdoor is hij minder geschikt voor diepere sneeuw. Iets wat niet erg is, want als beginner kan je het beste oefenen op de geprepareerde  pistes.

Dames staan anders op hun ski dan mannen

Een vrouw staat heel anders op haar ski dan een man. Dit heeft voornamelijk te maken met de lichaamsbouw. Een vrouw heeft namelijk een andere stand van de bekken. Ook het zwaartepunt van de vrouw is anders, waardoor ze meer naar achter leunen. Hierdoor staan vrouwen meer naar voren op hun ski dan mannen. Ook de spierkracht van een vrouw is over het algemeen minder. Hierdoor worden de meeste dames ski’s flexibeler uitgevoerd. Zo maakt de ski toch dezelfde buiging als een man op een heren ski.

De verschillende soorten ski's

Na bovenstaande zaken behandelt te hebben is het ook belangrijk te weten wat voor een type ski je wilt. Je hebt namelijk verschillende soorten ski’s zoals All Mountain ski’s, Allround ski’s, Preformance ski’s en Twintips. Afhankelijk van de sneeuw, berg en de fun factor waarmee je skiet, zal je kiezen voor één van deze ski’s.

All Mountain ski’s

De All Mountain ski is breder onder de voet dan de meeste ski’s. Ook heeft hij meer lengte flex, hierdoor past hij zich makkelijk aan in verschillende type sneeuwomstandigheden. Deze ski moet iets groter gekocht worden dan bijvoorbeeld performance ski’s. Om zo ook het drijfvermogen in de poeder sneeuw te optimaliseren. Ga je alleen van de piste op deze ski, dan kan je hem ook iets korter kopen. 

Allround ski’s

De Allround ski wordt voornamelijk gebruikt door beginnende wintersporters en door ervaren wintersporters die van een rustige afdaling houden. Deze ski is vrij soepel en straft je minder snel af bij een foute beweging. Dus als je net begint of gewoon van alles om je heen wilt genieten tijden een comfortabele afdaling, dan is deze ski precies wat je zoekt. 

Preformance ski’s

De naam zegt het al. Deze ski is speciaal ontwikkeld voor de sportieve skiër. Deze ski stuurt heel precies en straft een foutje ook snel af. Deze ski is ideaal op een goed geprepareerde piste en komt niet tot zijn recht in de zachte poedersneeuw. Wat deze ski zo krachtig laat sturen is zijn stuuge flex en hoge torsie stijfheid.

Twintips

Ski jij voor de funfactor en ga je het liefst naar het Funpark? Dan zijn Twintips jouw ski’s. De Twintip heeft zowel voor als achter een opstaande rand, hierdoor kan je van een schans springen en makkelijker achterwaarts landen. Deze ski heeft ook een grindbase om over buizen en trapleuningen te sliden. Heb je geen angst en krijg je de ultieme kick bij het landen van een backflip, dan moet je zeker voor twintips gaan. Het is niet voor niets ‘het nieuwe snowboarden’.

Lengte van de ski

Het is een moeilijk verhaal de één zegt dat de ski langer dan je moet zijn en de ander zegt dat je ski’s tot je schouders moeten komen. Wat is hier nou eigenlijk van waar? Over het algemeen geld dat de ski de lengte van je lichaam moet hebben tot 10 cm korter. Dit hangt af van de type skiër die je bent en de eigenschappen van de ski’s. Zoals je net al hebt kunnen lezen skiën beginners op kortere ski’s dan gevorderden. Een korte ski zal bij hogere snelheden onrustiger skiën dan een lange ski. Dit heeft te maken met de stijfheid van de ski.

Stijfheid van de ski

De ski heeft twee verschillende stijfheden. Namelijk lengtestijfheid en torsiestijfheid. Bij de lengte stijfheid zorgt voor het gevoel dat je ski geeft. Om de lengte stijfheid te voelen kan je hem in de lengte doorbuigen. De torsiestijfheid is niet te voelen met de hand, maar merk je daadwerkelijk tijdens het skiën. Als je ski meer torsiestijfheid heeft, dan stuurt hij sneller is. Voor beide stijfheden geldt: Hoe stijver de ski hoe sneller je kan gaan. Toch is het voor beginners sterk af te raden om een stijve ski aan te schaffen. Deze ski’s zijn namelijk niet vergevingsgezind en straffen elk foutje af.

Breedte van de ski

Buiten de lengte en de stijfheid van de ski, speelt ook de breedte en de taillering een grote rol. Een brede ski geeft meer drijfvermogen. Iets wat tegenwoordig bijna noodzakelijk is, omdat iedereen op verse poedersneeuw wilt skiën. Steeds meer pistes worden daarom ook onderhouden met grote sneeuwkanonnen. Doordat de sneeuw van deze kanonnen een losse structuur heeft, heb je en ski nodig die hier makkelijk door heen stuurt. Een brede ski doet dit. De breedte vind je terug op de ski doormiddel van de aangegeven taillering. Staat er bijvoorbeeld 125-83-110 op de ski dan betekend dit, dat de ski 125 mm breed bij de tip (voorkant) is, 83 mm onder de voet en 110 mm bij de tail (achterkant).

Ski onderhoud

Het is belangrijk je ski’s goed te onderhouden. Door je ski’s voor de vakantie bij ons te laten slijper en waxen zijn je ski’s in topvorm. Hierdoor glijden ze makkelijker door de sneeuw. Doordat we de zijkanten van je ski’s scherp maken kan je makkelijker door de sneeuw snijden. Er zijn ook boarders en skiërs die zelf hun spullen waxen, maar bij veel van hen valt het resultaat tegen. Kom daarom voor je wintersport even langs om je spullen het juiste onderhoud te bieden. Zodat ook jij zorgeloos op vakantie kunt.

Erkend Wintersportspecialist

Lees verder Verbergen