Bekijk ons Assortiment V
Menu

Fietsenrekken

        

Waarom een fietsenrek op de caravan of camper?

Er is niets lekkerder, dan op de camping de mogelijkheid te hebben om je eigen fiets te pakken. Om in de morgen broodjes te halen bij de bakker of samen fietsen naar een dorpje in de buurt. Voor de caravan en camper zijn er verschillende fietsenrekken beschikbaar. Ideaal, want hierdoor kan je de fietsen van thuis meenemen naar je vakantiebestemming. Voor een caravan is het verstandig om te kijken wat de kogeldruk is wanneer je de caravan hebt beladen. Aan de hand van deze gegevens kan je kijken wat voor een fietsenrek je wilt hebben. Bij een camper wordt er in de meeste gevallen gekozen voor een montage aan de achterkant van de camper.

Fietsenrek voorop de dissel van de caravan

Het meest simpele fietsenrek om te monteren, is het fietsenrek dat voorop de dissel geplaatst wordt. Deze fietsenrekken worden met U-beugels en adapterplaten gemonteerd op het chassis van de caravan. Dit is in de meeste gevallen prima zelf te doen. Op het moment dat de dissel voorzien is van een afdekplaat, is dit een ander verhaal. De gaten voor de beugels moeten dan goed worden uitgemeten en uitgezaagd. Als je dit niet ziet zitten, dan adviseren wij dit te laten doen door onze werkplaats. Als de kogeldruk het toelaat, wordt er vaak gekozen voor een fietsenrek voorop de caravan. Er zijn wel wat verschillen in de type fietsendragers. Vaak zijn de voordeligere varianten niet kantelbaar en/of uit te breiden naar meerdere fietsen. Als je iets meer te besteden hebt of meerdere fietsen wilt meenemen, kan je gaan voor een fietsenrek die deze optie wel bezit. Het voordeel van een kantelbaar fietsenrek, is dat je makkelijk bij de spullen in de dissel kan.

    

Fietsenrek achterop de caravan

Meestal wordt er gekozen voor een fietsenrek achterop de caravan, als je vaak in de dissel moet zijn of als de kogeldruk van de caravan iets te zwaar is. Het niet altijd mogelijk om de fietsendrager op de achterwand te bevestigen. Vooral bij oudere caravans komt het voor dat de constructie aan de achterzijde niet sterk genoeg is. Wij adviseren daarom altijd maximaal 2 lichte fietsen te plaatsen of 1 elektrische fiets op de achterwand van de caravan. Hiervoor is de achterwand van de caravan prima geschikt. Fietsendragers voor achterop de caravan dienen op de juiste plaats gemonteerd te worden. Wij adviseren daarom ter alle tijden dit uit te laten voeren in onze werkplaats. 

Fietsenrek achterop de camper

Er zijn campers verkrijgbaar in verschillende soorten en maten. De vaak grotere campers beschikken over een laadruimte die groot genoeg is om de fietsen in om te bergen. In de meeste gevallen wordt deze laadruimte hier ook voor gebruikt. Mocht de camper hier niet over beschikken, kan er gekozen worden voor een fietsenrek achterop de camper. Bij bus campers is er ook nog de mogelijkheid om een fietsenrek op het dak te monteren. Let hierbij wel op de maximale doorrijhoogte! De montage van een fietsenrek dient vakkundig te gebeuren. Je moet net als bij een caravan precies weten waar de achterwand van de camper het sterkst is. Wij adviseren daarom de montage van een fietsenrek achterop de camper in onze werkplaats te laten doen.

Elektrische fietsen op het fietsenrek?

Een vraag die we vaak krijgen is: Is dit fietsenrek wel geschikt voor elektrische fietsen? In alle gevallen kunnen we hierop met ja antwoorden. Het is namelijk niet het fietsenrek dat beslist of de elektrische fiets er op kan, maar het gewicht van de fiets. Veel elektrische fietsen hebben een afneembare accu. Deze fietsen komen dan (in de meeste gevallen) onder de 20 kg en kunnen over het algemeen prima op het fietsenrek. Maar er zijn ook gevallen dat de fiets zwaarder is dan 25 kg en dan kan het voorkomen dat de fiets niet geplaatst mag worden. Er zijn een aantal factoren die meespelen als we ons afvragen of de elektrische fiets geplaatst mag worden op het fietsenrek. Als alle factoren aan de eisen voldoen, dan mag de fiets gewoon mee.

Welk gewicht kan het fietsenrek totaal dragen?
Welk gewicht mag het fietsenrek per fiets dragen?
Hoeveel kilogram mag er belast worden of de plaats van het fietsenrek?
Bij een caravan moeten we rekening houden met de kogeldruk. Dit geld zowel voor een montage voorop als achterop de caravan.
Bij een bevestiging achterop de caravan of camper moet er rekening gehouden worden met het maximaal belastbare gewicht van de achterwand.