Kamenjak-schiereiland

3 gebieden in Kroatië waar je als outdoor liefhebber
geweest moet zijn!

Blog – Tobias & Sven

Felblauwe wateren, mediterrane kusten, pittoreske architectuur en schitterende natuurverschijnselen; even snel, Kroatië in het kort. Want waar je ook liefhebber van bent, Kroatië kan je liefde beantwoorden. Wij zijn stiekem enorm verliefd op bergen en willen dat maar al te graag met outdoor activiteiten combineren. Hoewel we in dat opzicht al in Frankrijk, Italië, Oostenrijk en Slovenië aan ons trekken kwamen, verrasten Kroatië ons nog wat meer. Daarom zoomen we deze week in op 3 outdoor plekken die bij iedere outdoor liefhebber op het ‘must-go’-lijstje moeten staan!

1. Schiereiland Kamenjak

Het natuurlijke en uitgestrekte Kamenjak is een schiereiland in het zuiden van Istrië. Met uitgestrekte vlaktes, wilde koeien, prachtig blauwe baaien, kleine rieten paadjes en vergezichten over zee, kun je hier als wandelaar je geluk niet op. Wanneer je richting de zee loopt, heb je werkelijk het idee dat je van de wereld afloopt. Overigens zitten hier ook enkele grappige strandtentjes verstopt, die in tropisch, Afrikaanse stijl gebouwd zijn. Vooral de Safaribar is een leuke, tenminste als je die kunt vinden ;).

Let wel op: in dit gebied, net als in meer gebieden in Kroatië, leeft de Zwarte Weduwe, één van de gevaarlijkste spinnen op de wereld (te herkennen aan een zwart lijfje met een oranje zandloper).

Biokovo Nature Park

2. Biokovo Nature Park – Sveti Jure

‘Ruw, rotsachtig, scherp, groen, wild en groots’; enkele woorden die perfect omschrijven wat je ziet als je door het Biokovo Nature Park trekt. Het park is erg in trek bij auto- en motorrijders, die de ‘gevaarlijke’ bergpas naar de Sveti Jure willen bedwingen. Deze bergpas staat op Dangerousroads.com omschreven als een pas waar je niet bang moet zijn, vooral niet om op een smalle weg achteruit te rijden. Zeker waar, maar wij vonden het nergens echt gevaarlijk. Opletten is het wel!

Hoewel de meeste bezoekers met de auto of motor de bergpas opkomen, is de weg richting de Sveti Jure ook erg leuk om met de mountainbike of racefiets te doen. Tenminste, als je je conditie goed voor elkaar hebt, want het gaat natuurlijk wel een tijdje omhoog.

Naast de fiets is het park ook perfect om wandelend te verkennen. Een dikke aanrader, want er slingeren prachtige routes door het gebied heen.

Let op: Voor dit gebied heb je een entreeticket nodig, maar wie ervoor kiest om lopend te gaan, kan het park ook binnen komen zonder te betalen. Enkele honderden meters voor de officiële ingang, begint namelijk een pittig pad dat je naar dé bergpas brengt. Dit pad is echter zeer slecht begaanbaar en dus met een gewone auto niet te rijden (met onze 4x4 Land Rover lukte het maar net); wandelend is het een perfect ‘gratis’ binnendoor weggetje, om je daar meteen al onder te dompelen in de pracht van het Biokovo Nature Park.

Velebit National Park

3. Velebit National Park

Het Velebit National Park behoort tot één van de laatste wildernissen die Europa nog heeft. En daar gaan onze harten meteen harder van kloppen. Het Velebit is een bijzonder gebied, met een enorme verscheidenheid aan natuur. Van groene bossen tot weidse valleien en heftige karstrotsen. Maar ook vol met kleine en grote wilde dieren, die al jaren in dit gebied regeren: onder andere zwarte weduwen, adders, marters, konijnen, lynxen, reeën, wolven en beren. Hoewel het grotere wild zich amper laat zien en de mens zoveel mogelijk vermijdt, is het als wandelaar toch wel een beetje spannend om dan ‘off the beaten track’ te gaan.

In het park lopen verschillende routes, waarmee je enkele uren zoet kunt zijn, maar ook met gemak dagen. Wij begonnen met de 16 kilometer, maar besloten om na 12 kilometer over te gaan op een pittigere route dieper de bossen in (de ‘off the beaten track’). Omdat het Velebit echte wildernis is en er maar op één plek water te vinden is, moet je uitermate goed voorbereid op pad gaan.

Tip: Vertrek op tijd, want je kunt er echt naar hartenlust de hele dag wandelen. Koop een kaart en entreeticket (laatstgenoemde vooral als je op de parkeerplaatsen in het park wilt overnachten) en stippel je route zorgvuldig uit. Trek stevige wandelschoenen aan en neem ruim voldoende eten en drinken mee; onderweg zal je namelijk niets meer dan prachtige natuur tegenkomen!

Wij zijn ondertussen tot onze oren verliefd op deze ruwe wildernis. In onze volgende blog willen we je graag nog enthousiaster maken over dit gebied, daarom dan meer  over onze (te) gekke, beerachtige avonturen in het Velebit!

Van welk gebied krijg jij het al helemaal warm? Of ben jij zelf al eens bij deze gebieden geweest?