Dosso Alto

Na het prachtige Abruzzo National Park, waar de natuurliefhebber, avonturier of stiltezoeker helemaal in zijn/haar nopjes is, rijden we door naar:

7. Dosso Alto bergpas (in de buurt van het Gardameer) – Italië

Het Gardameer is dé vakantieplek van menig Nederlander. Niet alleen het meer is een trekker, maar ook de omringende dorpjes zijn reuze populair. Ook wij vertoefden enkele dagen rond het Gardameer, bezochten de dorpjes en namen regelmatig een duik in het meer. Toch stopt de pracht niet bij het Gardameer; het meer is namelijk omringd door prachtige bergen en andere meren.

 

Eén van die meren is Lago d’Idro, links van het Gardameer. Een schitterend meer waar je prachtige foto’s kunt schieten. Rond dit meer loopt door de bergen de Dosso Alto bergpas en dat is een pas waar alles, maar dan echt alles, samen komt! Pittige haarspeldbochten, smalle tunneltjes, steile afgronden, ontbrekende vangrails, onwijs mooie uitzichten, ruwe rotswanden en gravelweggetjes met kans op sneeuw; hierna kun je elke weg in Europa aan.

De bergpas is tot zover één van onze meest favoriete passen (en we hebben er al zoveel gereden). Elke meter klonk er wel een ‘aah’, ‘oei’ of ‘oh wat mooi’ voorin de auto.

 

Let op: Deze pas is helaas niet te rijden met een (middel)grote camper; sommige afgronden waren soms met onze Land Rover al ‘kantje boord’. 

Croda da Lago

8. Croda da Lago – Italië

Wanneer je vanuit Italië naar Oostenrijk rijdt (of andersom), dan is de ‘Great Dolomite Road’ één van de meest populaire en bijzondere routes om te rijden. Oftewel de route tussen Bozen en Cortina d’Ampezzo. Een prachtige route, die halverwege langs ‘Croda da Lago’ komt. Speciale aandacht voor deze berggroep, gelegen aan een bergmeer (da Lago). Deze bergen zijn van ver te zien en ontzettend ruw en puur. Met maar liefst 2715 meter is ‘Cima d’Ambrizzola’ de hoogste berg van de berggroep.

 

Wijk even van de welbekende ‘Great Dolomite Road’ af om de ‘Croda da Lago’ even van dichterbij te zien. Wij hebben in ieder geval onze ogen uitgekeken op dit gebergte en hadden het geluk dat we met onze Land Rover een oud, vervallen weggetje konden pakken die ons nóg mooiere uitzichten gaf. 

Volgende keer zie je ons in de Großglockner Vallei in Oostenrijk.