Aaschlucht-Zwitserland

De vorige keer waren we in de Elzas - Frankrijk, met zijn uitgestrekte wijnvelden en prachtige uitzichten. We vervolgen onze reis naar:

3. Aaschlucht – Zwitserland

‘Tussen reusachtige, in elkaar gevallen, rotsblokken zoekt een kolkende watermassa zijn weg naar beneden’. Met dit plaatje begon onze wandeling naar het bovengelegen dorpje Engelberg. Een route die over historische steenbruggen, smalle klifpaadjes en moderne hangbruggen het groene bos in slingert. Vergezeld met het bruisende water van de Engelberger Aa rivier, die in vier kilometer maar liefst 400 meter daalt, is dit een magisch paradijs om jezelf in te wanen. Wij stonden versteld van de schoonheid van dit gebied en voelden onszelf voor uren even ‘lonely remi’. Langs de route kom je regelmatig uit hout gekerfde beelden tegen, die hun eigen leven zijn gaan leiden in het wilde groen. Ook bevinden er zich  enkele beschutte rustpunten. De grootste is Toni’s Balm, waar tafels, banken, bergwater, bier, brandhout en servies al voor je klaar staan.

 Je start de route bij de plaatselijke energiecentrale beneden in Obermatt en eindigt deze boven in het dorpje Engelberg.  Wij hebben de route bij de tweede hangbrug opgepakt, zodat wij het eerste stuk via de rotsblokken in het water konden doen… springend van rotsblok naar rotsblok. Een typisch voorbeeld van de ‘gebaande paden afgaan’, maar daarmee werd het wel meteen een stukje gevaarlijker. Echter meer dan waard… Want het is toch waanzinnig om een pauze te nemen op een gigantisch rotsblok, terwijl de rivier aan beide kanten langs je heen raast?

 Tip: Je kunt hier gemakkelijk een halve tot hele dag vertoeven. Zorg dan ook dat je die tijd hebt; het is namelijk zonde om deze kloof ‘snel snel’ te doen. Beneden (tegenover de energiecentrale) bevindt zich overigens Berghaus Klondike, een gezellige berghut om je dag af te sluiten. En voor de liefhebbers: de jonge eigenaar brouwt zijn eigen bier en die gaat er best goed in na een dag wandelen! 

Je ziet ons snel weer in Forum Romanum (Rome), Italië