Bekijk ons Assortiment V
Menu

Airconditioning

        

Airconditioning in de caravan of camper

Als de caravan of camper de hele dag in de zon staat, kan de temperatuur hoog oplopen. Vaak gaan we op zoek naar het warme weer in het zuiden van Europa. Toch worden deze warme temperaturen niet altijd als ideaal ervaren. Zodra de nacht valt en het buiten lekker afkoelt, blijft de warme temperatuur in de caravan hangen. Hierdoor lig je vel te draaien en heb je moeite de slaap te vatten. Niet ideaal, want we gaan natuurlijk op vakantie om tot rust te komen.

Om deze reden worden tegenwoordig steeds meer campers en caravans door hun eigenaar voorzien van een airco. Er zijn verschillende airco systemen verkrijgbaar, maar het meest wordt er gekozen voor een dakairco. Op de tweede plaats komt de bankairco. Een airconditioningsysteem werkt altijd op het 230 Volt net en verbruikt ± 3 ampère. Hou hier rekening mee op een campingplaats met weinig ampère. Het kan zijn dat de airco dan niet werkt in combinatie met de koelkast, koffiezetapparaat of andere elektrische apparaten.  

    

Dakairco voor de caravan en camper

De meest voorkomende airco’s in campers en caravans zijn de dakairco’s. Zoals de naam het al zegt worden deze airconditioningsystemen op het dak van de caravan of camper gemonteerd. Er kan dan (in de meeste gevallen) gekozen worden om een dakraam van 40 x 40 cm op te offeren of er kan een nieuw gat in het dak gezaagd worden. Het nadeel van een bestaand dakraam gebruiken, is dat de lichtinval in de camper of caravan vermindert. Voor het zagen van een nieuw gat moet natuurlijk wel ruimte zijn. Wij adviseren ten alle tijden om de montage van een dakairco in onze werkplaats uit te laten voeren.

Dakairco’s zijn door de jaren heen sterk verbeterd. Grote verbeterpunten zijn de afname van het gewicht en het formaat. Doordat de airco’s steeds kleiner worden, nemen ze minder ruimte in op het dak. Hierdoor wordt de luchtweerstand verkleind en gaan de brandstofkosten omlaag. De afname van het gewicht werkt weer voordelig, omdat je nu meer kilo’s aan bagage kwijt kan.

Bankairco voor de caravan en camper

Als je geen airco op de dak kan of wilt hebben, kan je kiezen voor en bankairco. Een bankairco wordt in de meeste gevallen in de ruimte onder de zitting van de bank gemonteerd of onder het bed. Dit hoeft natuurlijk niet. Je kan hem in principe inbouwen in elke bagageruimte waar genoeg ruimte is voor de airco. Bij campers met een dubbele vloer kan er zelfs gekozen worden om hem tussen de vloeren in te bouwen. Een voordeel van deze airconditioningsystemen is dat het gewicht veel lager ligt in de caravan, wat het rijgedrag bevordert. Doordat koude lucht zakt, kan het met dit systeem voorkomen dat het iets langer duurt voordat de gewenste temperatuur wordt bereikt.